Bespaar op uw energiekosten in huis

Er zijn een aantal manieren in huis om te besparen op uw energiekosten. Zo kunt u de verwarming een graadje lager zetten, minder lang douchen, al uw lampen vervangen door spaarlampen en al uw oude apparaten vervangen door nieuwere zuinigere types. Natuurlijk helpt dit om uw energiekosten naar beneden te krijgen, maar dit zal geen honderden euro’s schelen. Wat wel honderden euro’s kan schelen is het overstappen van energieleverancier.

bol alles voor je huis

Sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004 is er behoorlijke concurrentie gaande tussen verschillende energieleveranciers. Sinds dat jaar zijn er ook steeds meer mensen die (jaarlijks) overstappen van energieleverancier om op deze manier honderden euro’s te besparen. Om te kijken hoeveel geld u kunt besparen kunt u online energie vergelijken en overstappen. Energie vergelijken kan op websites zoals Energie-vergelijken.com en Goedkopeenergieleverancier.nl. Vergelijk energie op basis van uw verbruik en uw adresgegevens.

Als u ervoor kiest om over te stappen hoeft u niet veel te doen. Het kost u tien minuten tijd per jaar en alles wordt voor u geregeld dankzij de overstapservice. De overstapservice zorgt ervoor dat u geen omkijken heeft naar het switchen van contract en garandeert ook dat u nooit zonder stroom komt te zitten.
Bij het kiezen van een energiecontract heeft u de keuze tussen een variabel en een vast tarief. Als u verwacht dat de prijs van energie gaat dalen is het logisch om een variabel tarief te kiezen, een variabel tarief verandert doorgaans twee keer per jaar. Als u zeker wilt weten wat u in een jaar moet betalen kunt u het beste voor een vast tarief kiezen.

In 2014 zijn iets meer dan 2 miljoen mensen en bedrijven overgestapt van energieleverancier, wat een stijging van 10% betekende ten opzichte van 2013. Dit komt omdat de energievergelijkingssites het overstapproces steeds simpeler kunnen maken voor de consumenten.

Bij het vergelijken van energie is het belangrijk om te bedenken wat voor soort energie u wilt: grijze of groene energie. Groene energie is opgewekt uit onuitputbare bronnen zoals de zon, wind en waterkracht. Dit is niet het geval bij grijze energie, wat is opgewekt door het gebruik van fossiele brandstoffen zoals kolen of gas. Als u bij wilt dragen aan een beter milieu kiest u voor groene energie.

Als u nog extra geld op uw energierekening wilt besparen zijn dit nog een aantal tips om dit te realiseren:

– Sluipverbruik – Zet elektronische apparatuur volledig uit in plaats van op stand-by, haal de stekkers uit het stopcontact.

– Verwarming – Zet de verwarming een uur voordat u vertrekt of gaat slapen uit, of zet de verwarming standaard een graadje lager.

– Wasmachine – Was op 30-40 graden en zorg ervoor dat de wasmachine vol zit, probeer alle was op te hangen om te laten drogen.

– Koelkast – Oude koelkasten zijn verantwoordelijk voor 1/6e van het totale energieverbruik. Vervang oude koelkasten en vriezers en koop een nieuwe met een A+++ energielabel.

– Tochtstrips – Tochtstrips bij kieren en naden van deuren en ramen zorgt ervoor dat de warmte beter blijft hangen.

bol woonartikelen banner