Zonnepanelen op een polyester dakkapel

Zonnepanelen op een polyester dakkapelSinds een aantal maanden woon je in een nieuwbouwwijk aan de rand van Utrecht. Het huis is helemaal naar de zin, met uitzondering van de zolder. Je bent van mening dat de zolder wel wat ruimer en lichter kan en denkt net als veel buren aan een dakkapel. Waar de meeste buren hebben gekozen voor een standaard kunststof dakkapel. Denk jij aan een polyester dakkapel, omdat deze beter isoleert. Natuurlijk is dat geen probleem, maar jij wilt zonnepanelen op het dak van de kapel plaatsen en vraagt je af of dit wel kan. Het antwoord op deze vraag geven in dit artikel op onlinewoonidee.nl.

bol alles voor je huis

Wat is een polyester dakkapel?

Voordat we antwoord geven op de vraag, staan we eerst even stil bij de definitie van een polyester dakkapel. Een polyester dakkapel is een dakkapel die volledig bestaat uit kunststof. Dus niet alleen de zijwanden, de boeidelen en het kozijn, maar ook de constructie. Wanneer de constructie is gemaakt van hout en rondom is afgewerkt met kunststof, dan heb je het over een kunststof dakkapel. Het verschil tussen een polyester en kunststof exemplaar is niet alleen de isolatie, maar ook de kosten. De polyester uitvoering kost normaal gesproken twintig procent meer.

Het gewicht

Op een kapel met een houten constructie kunnen zonnepanelen worden geplaatst, maar ook niet zomaar, want er moet wel rekening gehouden worden met de nodige extra ballast. Een zonnepaneel weegt niet zo heel veel en zeker niet voor de wind, vandaar dat de constructie die de zonnepanelen op de plaats houdt moet worden verzwaard. Het gaat dan niet over een paar kilo, maar over tientallen kilo’s per zonnepaneel. De ballast per zonnepaneel wordt berekend op basis van de hoogte, de bebouwing rondom het huis en de regio in Nederland.

Utrecht

Iemand die in Utrecht woont, de zonnepanelen plaatst op een hoogte van 6 meter in een bebouwd gebied, moet 55 kilo per zonnepaneel aan ballast plaatsen. Het soort zonnepanelen bepalen hiermede het gewicht. Op een dakkapel met een breedte van 4 meter breed gaat het dan al snel om 5 zonnepanelen en dus 275 kilo aan ballast. De meeste kunststof dakkapellen kunnen dit gewicht wel aan, maar geldt dat ook voor polyester dakkapellen of is er een serieuze kans op doorhangen. Uit ervaring weten we dat zonnepanelen vrijwel nooit op een polyester dakkapel worden geplaatst, dit is niet voor niets.

Doe maar niet

Het dak van een polyester dakkapel is weliswaar hard, maar is ook niet meer dan een schuimlaag gewikkeld in kunststof. Vandaar dat het niet verstandig is meerdere zonnepanelen op een polyester dakkapel te plaatsen. Mocht je het echt zeker willen weten, dan kan het beste contact op worden genomen met een erkende leverancier als Windak.

bol woonartikelen banner