Uw tuin voorzien van een windscherm? Lees hier de voordelen en nadelen!

Een grote kans dat u graag plaatsneemt in uw tuin of op het terras in uw tuin. De buitenruimte geeft men namelijk vaak een vrij gevoel en het is dan ook niet voor niks dat de tuin in Nederland steeds belangrijker wordt gevonden. Er komen steeds mooiere en stijlvollere tuinmeubels op de markt en men heeft er steeds meer geld voor over om de tuin helemaal naar wens te maken. Heeft u ook al een prettig plekje gecreëerd in uw tuin? Zo ja, dan herkent u vast wel dat, vooral in de afgelopen maanden (nazomer), het steeds frisser wordt en het hierdoor een stuk minder aangenaam is om nog (lang) buiten te zitten.

bol alles voor je huis

De ‘simpele’ oorzaak hiervan is de daling in gevoelstemperatuur. De gevoelstemperatuur wordt in principe bepaald door een combinatie van drie factoren, namelijk: de warmte van de zon, de hoeveelheid wind en de feitelijke temperatuur. Nu zijn de zon en de feitelijke temperatuur lastig te beïnvloeden (op een kunstmatige verwarmer, zoals een heater na). Wat wel een oplossing is om de gevoelstemperatuur te verhogen is om de wind tegen te houden door middel van een windscherm. Dit verhoogt namelijk direct de gevoelstemperatuur en maakt van uw tuin dan ook een aangenamere plek om te zitten, maar wat zijn de voor- en nadelen hiervan?

Voordelen van een tuin windscherm

Een tuin windscherm heeft als voordeel dat u uit de wind kan genieten van een hapje en/of een drankje in uw tuin. Dit komt doordat als het windstil is dit de gevoelstemperatuur aanzienlijk verhoogt. Door deze hogere gevoelstemperatuur blijft u uiteraard langer zitten en kiest u er vaker voor om buiten te gaan zitten. Natuurlijk is het in Nederland niet altijd warm en droog, maar door uw ‘buitenzitje’ uit de wind te laten kunt u wel optimaal gebruik maken van uw tuin. Naast het feit dat u lekker uit de wind kan zitten kan een stijlvol windscherm precies de uitstraling geven die u wilt voor uw tuin. Zo is het naast een praktische oplossing ook nog eens een stijlvolle omheining.

De nadelen van een windscherm

Het grootste nadeel van een windscherm zijn de aanschafkosten. Tuinen zijn vaak niet hetzelfde ingericht doordat ook deze in veel gevallen geheel naar wens zijn gemaakt van de woningeigenaar. Een op maat gemaakt windscherm is dus vaak noodzakelijk. De kosten voor een windscherm op maat kunnen enigszins wel worden gedrukt indien de woningeigenaar zelf de maatvoering doorgeeft aan de leverancier van het windscherm. Hiervoor hoeft een windscherm expert niet helemaal naar de klant te komen om in te meten. Dit scheelt al in de kosten. Naast de kosten vindt niet iedereen een windscherm prettig, omdat het de zon zou weren op mooie zomerdagen. Niets is echter minder waar, omdat bijvoorbeeld glazen windschermen ervoor zorgen dat u in de zon en uit de wind kunt zitten.

Heeft u meer vragen over windschermen dan kunt u op de links in dit artikel klikken voor meer informatie. Heeft u thuis al een windscherm overwogen? Zo ja, hoe bevalt het?

bol woonartikelen banner