Nederlandse huizenmarkt trekt aan

Uit onderzoek is gebleken dat Nederlandse huizenmarkt opnieuw in de lift zit. De huizenprijzen stijgen langzaam en het aantal verkochte huizen is explosief toegenomen, maar liefst met 43%. Vooral in de Randstad werden er opvallend veel huizen verkocht. In dit bericht zullen wij verdere toelichting geven op het aantrekken van de huizenmarkt.

bol alles voor je huis

Het aantal verkochte woningen

Zoals eerder aangegeven was het aantal verkochte woningen explosief toegenomen in het laatste halfjaar als we kijken naar een jaar eerder, aldus Virmx.nl. De huizenmakelaar gaf aan dat het vooral te maken heeft met gestegen consumentenvertrouwen en de betere economische vooruitzichten. Mensen zijn hierdoor sneller bereid om een samenlevingscontract aan te gaan en een huis te kopen. Daarnaast zijn banken en hypotheek verstrekkers ook een stuk soepeler geworden in het verstrekken van een lening of hypotheek. Ook zij zien en / of merken al factoren binnen de economie die aantrekken. Al deze factoren dragen bij aan de aantrekkende markt, de trends en verwachtingen zijn voorlopig nog goed en zullen verder aantrekken. Wel is het belangrijk dat de EU niet opnieuw in een recessie beland waar een aantal economen bang voor zijn. Als dit gebeurt bestaat de kans dat de huizenmarkt en bouwbranche opnieuw in een malaise komt.

De prijzen

Doordat steeds meer mensen opzoek gaan naar een huis en de mogelijkheid krijgen van de banken, is het natuurlijk logisch dat de prijzen omhoog gaan doordat de vraag groter is. Een aantal voorbeelden van huizenprijzen die gestegen zijn:

  • De huizenprijzen in Amsterdam lagen maar liefst een ruime 10% hoger dan een jaar eerder.
  • De prijs voor een huis in het Gooi lag nog boven dit niveau, met een stijging van 12,6% procent op de gemiddelde huizenprijs was het Gooi de grootste stijger van Nederland.

De NVM verwacht dat er ook in de laatste maanden van 2014 meer huizen verkocht worden en over het gehele jaar 20% meer huizen verkocht worden t.o.v. 2013. Voor 2015 zijn de vooruitzichten iets minder positief maar vertonen nog steeds een stevige groei, het NVM geeft aan te verwachten dat in 2015 10% meer huizen verkocht worden t.o.v. 2014.

bol woonartikelen banner