Verbouwen? Denk dan eerst aan uzelf!

Gaat u een aanbouw maken aan uw huis? Dat klinkt als een goede uitdaging voor een thuisklusser. Want, Nederlands als we zijn, klussen we liever zelf dan dat we het werk moeten uitbesteden aan een ‘dure’ aannemer.

bol alles voor je huis

Dat men hier spontaan zelf gaat klussen zodra het mooi weer is, wordt ook al snel duidelijk in de ziekenhuizen. In de zomer- en voorjaarsmaanden komen gemiddeld zo’n 300 thuisklussers per maand terecht in het ziekenhuis. Elk jaar overlijden er gemiddeld 41 personen door een klusongeval.

De meeste ongelukken gebeuren doordat risico’s worden onderschat. Denk aan het bewerken van metaal zonder veiligheidsbril, of op een instabiele trap klimmen. Als thuisklusser wil je zo snel mogelijk resultaat zien, en dus ben je vaak niet goed voorbereid op het werk dat je gaat doen. Daarnaast speelt onwetendheid een grote rol. Als je aan de slag gaat met grote apparaten die je niet dagelijks gebruikt, is het risico op ongelukken natuurlijk veel groter.

Het dragen van beschermende kleding, een veiligheidsbril, handschoenen en geluidsbescherming, het zijn voor mensen die in de bouw werken slechts standaard veiligheidsmaatregelen en dus net zo gewoon als koffiedrinken. Toch besluit maar 22 procent van de thuisklussers zich op deze manier te beschermen op het moment dat ze gevaarlijke klussen aanpakken.

Een stap verder zou zijn om ook veiligheidskleding te dragen. Scheurbestandige kleding bijvoorbeeld, als je met een cirkelzaag aan de slag gaat. Mocht je met scherpe voorwerpen tegen je kleding komen, dan ontstaan er geen levensbedreigende situaties. Veiligheidskleding is er in alle soorten en maten, dus zelfs voor een modebewuste klusser is er iets waarin hij of zij zich durft te vertonen.

Zes tips om het klussen veiliger te maken:
1. Bereid je goed voor op iedere klus
2. Zorg voor een opgeruimde werkplek
3. Draag stevige en beschermende schoenen waarmee je niet snel uitglijdt
4. Draag beschermingsmiddelen zoals een veiligheidsbril, handschoenen, gehoorbescherming en masker
5. Vervang gereedschap op tijd, zoals zagen, zaagbladen en messen
6. Werk overdag en plaats eventueel een extra lamp

bol woonartikelen banner