Tips voor wanneer je gaat schilderen

Als je gaat schilderen is het belangrijk dat je de juiste verf gebruikt. In dit artikel worden daarom een aantal tips weergegeven die je kunt gebruiken om de juiste verf te kiezen. Het aanbrengen van verf is altijd een hele klus, maar met de juiste verf ben je een stuk sneller klaar. Let goed op want de eerste laag is de belangrijke laag!

bol alles voor je huis

Transparante systemen

Om te beginnen zijn er verschillende transparante systemen waar je uit kunt kiezen. Deze transparante systemen hebben hun voor- en hun nadelen. Wanneer zich houtrot voordoet dan kun je dit met een transparant systeem goed zien, daarnaast is het snel over schilderbaar. Het nadeel is echter dat deze systemen niet goed tegen de invloed van ultraviolet licht kunnen. Wanneer je zou kiezen voor een transparant systeem is het nodig dat je hem regelmatig over gaat schilderen om houtrot te voorkomen.

Alkydlak en acrylverf

Als er wordt gesproken over alkyd of acryl denken veel mensen dat het over hetzelfde gaat, maar dat is niet het geval. Je kunt op een eenvoudige manier achter het verschil komen door te kijken welke verflaag er op een product bevindt. Als je een doekje met spiritus neemt en deze over de oude verflaag heen beweegt, is het acrylverf wanneer het oppervlak plakkerig aanvoelt. Als de oude verflaag bestaat uit beits, verfbeits of gewone verf dan gebeurt dit niet. Zowel alkyd en acryl kunnen binnen en buiten worden gebruikt. Als er gesproken wordt over alkydverf dan bestaat de basis voor 40-50% uit terpentine.

Bij acrylverf gaat het om 5-10%. De alkydverf kan worden verdund met terpentine, de acrylverf is verdunbaar met water. Als je de keuze hebt gemaakt en je zou kiezen voor acrylverf, dan is het belangrijk om te weten dat deze zich hecht op gewone verf. Je hebt hier wel speciale kwasten en rollers voor nodig. Daarnaast is deze verf na zes tot acht uur overschilderbaar. Deze verf is sinds korte tijd ook verkrijgbaar in hoogglans.

Maar deze hoogglans kun je niet vergelijken met de hoogglans die beschikbaar is van alkyd. Wanneer de keuze is gevallen op acrydverf dan is het goed om te weten dat deze niet hecht op acrylverf. Na zestien uur is deze verf pas overschilderbaar, zowel de zijdeglans als de hoogglans.

Beits

Een andere vorm die je zou kunnen kiezen is beitsen. Beits is verkrijgbaar in verschillende kleuren, die worden gemaakt op de mengmachine. Je kunt met beits prachtige resultaten behalen.

De mengmachine

Als er gesproken wordt over de mengmachine denk je waarschijnlijk meteen aan verf. Deze mengmachine kan niet meer gemist worden, al is hij computergestuurd. Een mengmachine heeft een groot voordeel, want wanneer je een bepaalde kleur verf hebt gekozen kan deze via de mengmachine snel worden bijgemaakt. Gelukkig hoef je zelf niet alle kleuren te onthouden want er zijn maar liefst 60.000 kleuren mogelijk met deze mengmachine.

In de winkel zie je niet zoveel kleuren verf. De fabrikanten hebben namelijk een kleurcollectie gemaakt. Als je dan een keuze hebt gemaakt kun je bij de mengmachine altijd nog kiezen voor een donkere of lichtere tint van de door jou gekozen kleur. Dit zorgt er voor dat jij een ruime keuze hebt en zo de kleur krijgt die jij in gedachten hebt.

De eerste laag, de grondlaag

Het is belangrijk dat je een goede grondlaag aanbrengt op hetgeen je wilt verven. Het is belangrijk dat je de nodige zorg besteedt aan de grondlaag. Je kunt het beste voor een grijze grondlaag kiezen wanneer je een donkere afwerklaag hebt gekozen.

Als je kaal hout gaat verven is het belangrijk dat je de eerste laag verf verdunt met ongeveer 10%. Vervolgens kun je als deze is gedroogd de tweede laag aanbrengen, dit is een gewone, onverdunde laag. Ga je kiezen voor beits of een transparante lak, dan is het belangrijk dat je hetzelfde product gebruikt als onderlaag maar dan met tien procent gaat verdunnen. Na iedere laag die je hebt aangebracht dien je het product licht op te schuren.

De keuze

Heb jij al een keuze kunnen maken welke verf jij wilt gaan gebruiken? Let goed op dat je de juiste grondverf gebruikt. De onderste laag is namelijk erg belangrijk. Als je nog vragen hebt of twijfelt dan is het altijd verstandig om de informatie nog eens goed door te nemen en op je in te laten werken, zodat jij de goede verfkeuze kunt maken.

bol woonartikelen banner