Verhuizen, Verbouwen of je Interieur aanpakken?

Ben je toe aan iets anders op woongebied, dan kun je erover denken om te gaan verhuizen of om te verbouwen. Dat is echter behoorlijk ingrijpend. Zeker als de plek waar je nu woont je eigenlijk best goed bevalt. Ook als je kinderen hebt is een verhuizing een hele opgave: de kinderen verliezen hun “oude” vriendjes, ouders moeten een andere school voor de kinderen zoeken enz. Wat dacht je ervan om het wat kleiner aan te pakken en toch een heel andere woning te krijgen? Ook financieel kom je dan stukken voordeliger uit. Verbouwen en verhuizen kosten beide namelijk veel geld. Bekijk je huis en schrijf op wat je anders zou willen en wat je mist. Begin met die gedeeltes van je huis waarin je het meeste bent: de woonkamer en de keuken, en wellicht een tuin- hobbykamer.

bol alles voor je huis

Hoe is het licht, de lichtinval in deze vertrekken?
Een donkere kamer is namelijk niet echt gezellig. Je kunt dus beginnen met te kijken wat je aan het licht kunt doen, licht van buiten of met gezellige lampen. Licht van buiten heeft natuurlijk de voorkeur (denk aan het energieverbruik en het is natuurlijker), maar is niet altijd mogelijk. Zijn de muren erg donker? Dit kun je gemakkelijk veranderen. Vind je het teveel werk om de hele muur te behandelen, dan kun je op de donkere muur ook grote lichte kleuren schilderijen hangen. Is de kamer erg klein met een dicht deur, dan kun je misschien een deur plaatsen met glas erin, of je hangt een grote spiegel over de gehele wand, dit schept optisch ruimte.

Groot en donker of klein en fris?
Grote en donkere meubels overheersen en deze kun je vervangen of een frisse lichte kleur geven. Wil je een afscheiding in je kamer gebruik dan een open kast, een kaaskast of boekenkast en zet daar gezellige spullen in. Doordat de kast open is, behoud je de ruime blik. Donkere en zware gordijnen zijn heerlijk warm en sfeervol maar ook duidelijk aanwezig. Dus wil je alles wat lichter in je kamer kies dan voor lichte kleuren overgordijnen van een soepele lichte stof, hang bijvoorbeeld alleen stukjes gordijn aan beide zijden van het raam (fopgordijnen). Heb je een donkere keuken, schilder deze in een vrolijke lichte kleur. Een vrolijk tafelkleed op de keukentafel of wat grappige placemats op het kookeiland en ook je keuken oogt heel anders. Met leuke accessoires kun je veel bereiken in elke ruimte van je huis. Denk daarbij aan een fris boeket bloemen ook in de keuken, die het geheel helemaal afmaken en je voelt je echt thuis in de keuken waarin je vele kookuurtjes doorbrengt.

Een gezellige kamer
Een tuin- of hobbykamer is vaak op zichzelf al een gezellige kamer. Wil je daar toch meer sfeer in aanbrengen denk dan aan goed licht (belangrijk voor de groei van de planten of het uitoefenen van je hobby). Een leuk tuinstel is ook voor de tuinkamer een mooie aanwinst. Koop dit tuinstel niet te groot zodat je er gemakkelijk omheen kunt lopen. Ten slotte kun je ook met potplanten, grote bloembakken staand in een saaie hoek of als afscheiding tussen kamer en keuken een mooi resultaat bereiken, zodat je huis steeds meer je thuis wordt.

bol woonartikelen banner