Bespaar geld, renoveer die dakkapel

Met de dag neemt het aantal dakkapellen in Nederland toe. Dag in, dag uit laten talloze ontevreden huiseigenaren een dakkapel plaatsen. Die traditie stamt niet van de laatste jaren, want al vele decennia is een dakkapel het instrument om de zolder lichter en groter te maken. Helaas is een ook een dakkapel niet ongevoelig voor de tijd, want na ongeveer dertig jaar weerstaat een goede onderhoudsbeurt niet. In dit artikel op onlinewoonidee.nl hebben we het niet over nieuwe dakkapellen, maar over het renoveren van dakkapellen. Vragen als: kost een gerenoveerde dakkapel veel minder dan een nieuwe en is een nokverhogende dakkapel ook te renoveren? – worden beantwoord.

bol alles voor je huis

Goedkoper dan nieuwe dakkapel

De kosten van een renovatie hangen af van wat er gerenoveerd moet worden. Moet alleen de dakbedekking of het lood vervangen worden, is alleen de bekleding van het boeiboord en de zijwanden aan een opfrisbeurt toe of heeft het houten kozijn ook zijn langste tijd wel gehad? Net als bij een nieuwe dakkapel geldt, het kan zo duur worden gemaakt als je zelf wilt. Heeft de dakkapel op het moment geen rolluik of screen, maar je wilt daar wel over beschikken na de renovatie, dan vormt dat geen enkel probleem. Zolang er maar voldoende geld op tafel wordt gelegd.

Je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk bij een dakkapel renovatie. Het vervangen van de bekleding, de dakbedekking, het lood en het kozijn is voor de meeste leveranciers een eenvoudige klus. Toch kunnen ze ook de dakkapel verbreden en/of verhogen, luxe accessoires toevoegen en de binnenkant opnieuw isoleren en aftimmeren. Wanneer je de hele dakkapel zou laten renoveren, dan kost dat dertig procent minder, dan een nieuwe dakkapel. De enige situatie waarin een renovatie wordt afgeraden, is wanneer de constructie van de dakkapel is aangetast door houtrot en dus in te slechte staat verkeerd. Normaal gesproken is een gerenoveerde dakkapel niet te onderscheiden van een nieuwe.

De gemeente

Misschien bestond het vermoeden al, maar een nokverhogende dakkapel is net zo goed te renoveren als een standaard dakkapel. Alleen verschillen de omvang van de werkzaamheden en uiteraard het kostenplaatje. De gemeente heeft in ieder geval geen invloed.

Je kunt een dakkapel namelijk altijd zonder tussenkomt van de gemeente renoveren. Voor de achtergevel gelden helemaal geen regels, waar de stijl van de dakkapel op de voorgevel wel gehandhaafd moet blijven. Verder is het niet toegestaan de dakkapel op de voorgevel zonder vergunning te vergroten, dat geldt ook voor alle pannendak en nokverhogende dakkapellen, op zowel de voor- als achtergevel. Wanneer je twijfelt over wel of geen vergunning, dan is het verstandig even contact op te nemen met de gemeente of de vraag te stellen aan de specialisten van Dakkapel-prijzen-vergelijken.nl. Daarnaast kan op deze website ook meer informatie gevonden worden over dakkapellen.

bol woonartikelen banner