Een mooi gazon aanleggen: zaden of zoden?

Een mooi gazon aanleggen: zaden of zoden?Als je gras zaait heb je wat meer geduld nodig. Graszoden geven je meteen een groen gazon, maar als je zaait moet je natuurlijk even wachten tot je gazonnetje aan is gegroeid. Graszoden zijn echter wel een stuk duurder, dus voor beide valt wat te zeggen. Een gezaaid gazon is meestal sterker dan grasmatten. Je kunt gras zaaien tussen mei en augustus. In het voor- of najaar zaaien is beter dan hartje zomer. Na het zaaien duurt het tenminste vier maanden voordat je gazon ‘volwassen’ is. Graszoden moet je zo snel mogelijk na aankoop leggen. Dat kan bijna het hele jaar door, met uitzondering van als het vriest. Tijdens een zeer droge zomer kun je ook beter even wachten tot je de grasmatten legt.

bol alles voor je huis

Verschillende grasmengsels voor een siergazon of speelgazon

Gaat er op jouw gazon intensief gespeeld worden? Kies dan voor een speelgazon. Zowel bij zaden als bij zoden heb je deze keuze. Het gras is sterker en kan daardoor wel tegen een stootje. Als er minder op je gras gelopen gaat worden, kies je voor een siergazon om het mooiste gazon te krijgen.

Voor de aanleg van je gazon moet de grond zoveel mogelijk geëgaliseerd zijn. De grond moet worden losgewerkt en vervolgens aangetrapt met bijvoorbeeld een plank of roller. Als je graszoden aanlegt, moet je deze goed in elkaar over laten lopen. Zo zorg je ervoor dat de randen niet uitdrogen. Om te zorgen dat de wortels van het gras een goede verbinding met de grond maken, kun je het gras vervolgens lichtjes aandrukken met een rol of achterkant van een schep.

Vogels zijn dol op graszaad. Als je zaait, wil je natuurlijk niet dat de vogels alles wegpikken. Een simpele truc om vogels van je gazon in aangroei te houden is door folie op een stokje te prikken en her en der in de grond tussen het gras te prikken. Ook onkruid is een vijand voor een gezaaid stuk grond. Door de grond te behandelen met speciale mest waar een onkruidbestrijder aan toe is gevoegd, geef je het onkruid niet de kans te kiemen in je vruchtbare grond.

Bewateren en bemesten

Na de aanleg van je gazon heeft deze wat extra liefde en aandacht nodig. Uitdroging voorkomen is in eerste instantie het allerbelangrijkst. Tenzij het voldoende regent zal je moeten sproeien. Zorg er echter voor dat de grond niet doornat wordt. Dat kan zaad weg laten spoelen of graswortels laten verrotten.

Als je gras hebt gezaaid, kun je de groei versnellen door twee weken na het zaaien een mest uit te strooien over de grond. Kies voor een type mest met extra stikstof. Vier weken daarna is je grond toe aan een langdurige gazonmest. Het is afhankelijk van het weer wanneer je gazon klaar is voor zijn eerste maaibeurt. Als je graszoden hebt gelegd, verwen je het gazon met een speciale gazonmest die langzaam werkt.

bol woonartikelen banner