Tips van een loodgieter voor het installeren van sanitair

Het op de juiste wijze installeren van sanitair is essentieel voor iedere badkamer. De verschillende soorten sanitair moeten goed aangesloten worden om lekkages in een later stadium te voorkomen. Wastafels, toiletten en badkuipen hebben een water aanvoer en afvoer nodig. Voor beide aansluitingen wil je nadien niet geconfronteerd worden met lekkages en verstoppingen. Deze kunnen namelijk leiden tot waterschade en onhygiënische situaties. Ook de keuze van het type badgeiser is hierbij belangrijk.

bol alles voor je huis

Om je te helpen deze vervelende situaties te voorkomen deelt de loodgieter een aantal tips voor het installeren van sanitair. Dit zijn ongebruikelijke tips waar je misschien niet eerder aan gedacht hebt, maar die de installatie van een wastafel, toilet of badkuip kunnen verbeteren.

Wastafel installeren zonder lekken

Bij het installeren van een wastafel is een veelvoorkomend probleem dat water op de grond lekt wanneer de sifon verwijderd wordt van onder de oude wastafel. Dit is het onderdeel van de wastafel recht onder het afvoerputje. Soms noemt men dit ook wel een zwanenhals. Ook wanneer de watertoevoer al is afgesloten blijft in dit gedeelte altijd nog wat water achter.

De tip van de loodgieter voor de installatie van een wastafel is om voor het verwijderen van de oude gootsteen eerst de afvoer vrij te maken met een wc ontstopper. Een paar bewegingen met een ontstopper kunnen er namelijk voor zorgen dat het meeste water uit de sifon wordt gedrukt.

Toilet volgens vaste procedure

Een toilet installeren moet volgens een vaste procedure verlopen. In de meeste gevallen kopen mensen een set waarbij de toiletpot en het waterreservoir op elkaar zijn afgesteld. Wanneer dit niet het geval is zorg er dan voor dat de pot hetzelfde aantal liters bevat als het reservoir. Zorg verder eerst dat de wc pot op een vlakke ondergrond staat. Markeer vervolgens de plekken waar je in de vloer moet boren om de bevestigingsschroeven in te draaien. Zorg dat de wateraanvoer en –afvoer waterdicht zijn aangesloten voordat je de pot aan de vloer vast maakt.

Een badkuip afkitten na installatie

Het stevig installeren van een badkuip is een nauwkeurige taak. Deze moet als het ware ingemetseld worden in de badkamer. Het is dan ook belangrijk dat deze taak aan een professional wordt overgelaten.

De loodgieter wil wel een tip geven over het afkitten van de badkuip na installatie. Voordat je de kit aanbrengt moet de badkuip eerst met water gevuld worden. Het gewicht van een vol bad zorgt er namelijk voor dat de kit op de juiste plaatst wordt aangebracht. Na het rustig aanbrengen kan je met een vochtige vinger de siliconenkit glad strijken.

bol woonartikelen banner