Vloerverwarming doe-het-zelf

Vloerwarming is iets waar veel mensen steeds vaker voor kiezen. Het aanleggen van vloerverwarming wordt daarom ook door steeds meer mensen zelf gedaan. Maar wat zijn de mogelijkheden om zelf vloerverwarming aan te leggen en hoe moeilijk is het om dit zelf te doen?

bol alles voor je huis

De reden om voor vloerverwarming te kiezen

De reden dat er gekozen wordt voor vloerverwarming is omdat het huis in diverse ruimtes snel verwarmd kan worden. Maar er zijn nog meer redenen waarom mensen juist voor vloerbedekking kiezen. Om te beginnen zin de energiekosten lager als je gebruik maakt van vloerverwarming. Er is ook geen koude luchtstroom meer in huis en er is minder stofcirculatie, maar er is dan wel kans op huisstofmijt. Je hebt geen radiotoren meer nodig als je gebruik kunt maken van hoofdverwarming. Veel mensen ervaren de vloerverwarming als ideale verwarming. Het is ook lekker om thuis op blote voeten rond te lopen, je hebt dan namelijk zo warme voeten.

Zelf vloerverwarming leggen of laten doen?

Je kunt er voor kiezen om zelf vloerverwarming aan te leggen, of om dit te laten doen. Als je zelf vloerverwarming aan gaat leggen is het verstandig om te bedenken of je de vloerverwarming wilt gebruiken voor de bijverwarming of voor de hoofdverwarming. Als je zou kiezen voor bijverwarming dan zou het gaat over vloerverwarming die niet voldoende capaciteit heeft om de ruimte helemaal te kunnen verwarmen. De aanvulling bestaat dan uit radiotoren. Als je deze keuze zou maken dan is het verstandig om de radiotoren te voorzien van een thermostaatkraan. In een badkamer wordt vaak gekozen voor de vloerverwarming als bijverwarming. Als je zou kiezen voor de hoofdverwarming dan wordt er geen gebruik gemaakt van andere toestellen, er wordt dus geen gebruik gemaakt van een radiator. Dat houdt in dat de vloerverwarming de hele kamer warm kan maken en houden. Deze vorm van vloerverwarming wordt vaak gekozen omdat veel mensen geen last willen hebben van radiotoren. Daarnaast heb je nog de keuze tussen elektrische vloerverwarming en de cv vloerverwarming.

De elektrische vloerverwarming werkt zoals de naam al zegt op elektra. Deze vorm van vloerverwarming wordt vaak gebruikt wanneer mensen kleine ruimtes willen verwarmen, hierbij zou je kunnen denken aan de keuken of de badkamer. Als je zou kiezen voor de cv vloerverwarming dan kies je voor een vloerverwarming die grote oppervlaktes kan verwarmen. Hierbij zou je kunnen denken aan de hele bovenverdieping of de woonkamer. Het is wel van belang dat je vooraf goed nadenkt welke soort vloerverwarming je wilt en waar je deze voor aan wilt schaffen. Wil je liever vloerverwarming voor het hele huis of wil je er maar één of twee kleine ruimtes verwarmen met de vloerverwarming? Als je de keuze hebt gemaakt kun je de accessoires aan gaan schaffen om zelf vloerverwarming te kunnen aanleggen. Vraag vooraf wel advies over de aanleg van vloerverwarming. Er zijn speciale winkels waar men gespecialiseerd is in het zelf aanleggen van vloerverwarming. Zij kunnen je dan de juiste tips meegeven bij de aanschaf van producten zodat je zelf de vloerverwarming aan kunt leggen. Neem wel de tijd om deze vloerverwarming aan te leggen, het is zeker geen haast werk!

De voor- en nadelen van vloerverwarming

De voordelen van vloerverwarming zijn zojuist uitlegt bij de redenen waarom mensen kiezen voor vloerverwarming. Maar er zijn ook nadelen. Het systeem wordt namelijk trager warm dan bij radiotoren. Als je even geduld hebt om een warme ruimte te hebben is er dus niets aan de hand. Je kunt de voordelen afwegen tegen het nadeel, kies jij dan voor vloerverwarming of houd je het liever bij je gewone verwarming?

bol woonartikelen banner