Zelf je huis verkopen? Voordelen, nadelen en tips

Veel mensen die een nieuwe woning willen kopen overwegen om de huidige woning zelf te verkopen zonder tussenkomst van een makelaar. Dit heeft zowel voordelen als nadelen die iedereen voor zichzelf moet afwegen om tot een juiste beslissing te komen. Om het makkelijk te maken hebben we deze voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet. Daarnaast geven we je een aantal handige tips voor het geval je besluit je woning zelf te gaan verkopen.

bol alles voor je huis

De voordelen van het zelf verkopen van je woning

Het grootste voordeel van het zelf verkopen van je woning is voor de meeste mensen de kostenbesparing. Een ‘normale’  makelaarscourtage bedraagt ongeveer 1,5% exclusief BTW van de waarde van de woning. Bij een woning van 250.000 euro komt dit neer op een makelaarscourtage van 4.462 euro. Daarnaast betaal je vaak ook nog zogenaamde opstartkosten. Deze bedragen over het algemeen zo’n 300 tot 500 euro. In totaal betaal je aan de makelaar dus een kleine 5.000 euro voor het verkopen van een woning van 250.000 euro.

Een andere reden waarom wordt besloten de woning zelf te verkopen is de gedachte dat men het zelf beter kan dan een makelaar. Zelf ken je de eigen woning immers het beste en daarom ben je ook het beste in staat om het huis aantrekkelijk te presenteren aan potentiële kopers. Daarnaast kun je tijdens de bezichtiging zelf inschatten in hoeverre de kijkers geïnteresseerd zijn in de woning. Deze informatie kun je natuurlijk goed gebruiken in een eventuele onderhandelingsfase.

Een derde aspect dat voor veel mensen meespeelt bij de keuze is de controle over het verkooptraject. Als je je huis verkoopt zonder makelaar heb je alles volledig zelf onder controle. Je besluit dan zelf wanneer er bezichtigingen plaatsvinden en wanneer je de kijkers nabelt om de bezichtiging te evalueren.

De nadelen van het verkopen zonder makelaar

Helaas zitten er ook een aantal nadelen aan het verkopen van de woning zonder makelaar. De belangrijkste hiervan is waarschijnlijk wel het feit dat je zelf je woning niet op Funda.nl kunt plaatsen. Alleen makelaars kunnen dit. Inmiddels zijn er wel makelaars die (als een soort wederverkoper) tegen betaling je woning voor je op Funda zetten. Hiervoor betaal je een bedrag van ongeveer 400 euro voor een standaard plaatsing.

Verder moeten er foto’s worden gemaakt van de woning, er moet een verkoopbrochure gemaakt worden en het huis moet wellicht worden ingemeten voor het maken van correcte plattegronden. Allemaal zaken die de makelaar anders voor je doet.

Tot slot, de bezichtigingen zelf. Het kost je niet alleen tijd om alle geïnteresseerden rond te leiden, er wordt ook verwacht dat je goed op de hoogte bent van de (bouwkundige) kenmerken van de woning. Er komen ongetwijfeld vragen over het leidingwerk, de elektra, de isolatie of bijvoorbeeld de dakconstructie. Zorg dus dat je van tevoren ‘je huiswerk’ goed hebt gedaan zodat je tijdens een bezichtiging niet met je mond vol tanden staat.

Zelf verkopen? Een aantal handige tips?

Wegen voor jou de voordelen zwaarder dan de nadelen? Dan hebben we nog een aantal tips voor je waar je zeker iets mee kunt:

  • Laat je woning op Funda zetten. Bijna elke zoektocht naar een nieuwe woning start op Funda dus hier wil je zeker tussen staan!
  • Plaats je woning ook op andere websites zoals bijvoorbeeld Jaap.nl. Dit is gratis en ook op deze websites komen dagelijks duizenden bezoekers.
  • Zet je woning (of een link naar je woning op Funda) op Facebook, Hyves en Twitter en vraag al je vrienden om je bericht te delen en te retweeten.
  • Bestel een ‘Te koop’  bord of maak zelf een mooie uiting die je tegen het raam kunt plakken. Je bent zeker niet de eerste die met deze reclame de uiteindelijke koper weet binnen te halen.
  • Doe niet alles zelf. Ben jij bijvoorbeeld erg slecht in het maken van foto’s of het schrijven van een verkooptekst, huur dan een bedrijf in of vraag een vriend of familielid om hulp.
  • Schakel een notaris in. Sommige dingen moet je echt niet zelf willen doen. Het opstellen van een koopovereenkomst is er hier één van. Een dergelijke overeenkomst is zo belangrijk dat je jezelf echt geen fouten kunt veroorloven!
Je woning verkopen zonder makelaar is absoluut mogelijk. Maar, vergis je niet in de hoeveelheid werk. Nadat je alles hebt voorbereid en je woning daadwerkelijk te koop staat kunnen er zomaar 20 bezichtigingen volgen voordat je huis daadwerkelijk verkocht is. Zie jij het wel zitten om het zelf te doen? Dan wensen we je heel veel succes!

bol woonartikelen banner