Duurzaam wonen, wat is het?

Wat is duurzaam wonen? In eerste instantie denkt men dan al gauw aan natuurlijke energiebronnen inzetten voor eigen gebruik. Natuurlijk is dat ook een onderdeel van duurzaam wonen, maar het is in feite allesomvattend. Het begint in feite met het gebruik van de materialen en ook de isolatie van de woning. Ook waterbesparing is er een onderdeel van, alsmede de kwaliteit van het ‘binnenmilieu’. Daarnaast kun je beter niet te groot wonen. Allereerst is groot wonen duurder omdat er meer materialen moeten worden gebruikt, het verwarmen van alle ruimtes kost je ook meer energie.

bol alles voor je huis

Natuurlijke materialen

Het gebruik van natuurlijke materialen zoals stro, zeewier (vanwege zijn isolerende functie) baksteen en overige materialen maakt een huis duurzamer. Maar ook het hergebruik van materialen is mogelijk. Denk aan het hergebruik van oude kozijnen, ramen, stenen en ga zo maar door. Hiermee ontlast je het milieu. Duurzaamheid zie je overal in terug komen, niet alleen bij de woningbouw of inrichting van je woning. Zo neemt duurzaam beleggen, elektrisch autorijden en Led Verlichting ook een steeds grotere plaats in. Als je meer wilt weten over een duurzame levensstijl en hoe jij een en ander in je eigen leven kunt toepassen?? ga dan naar de  website Duurzaam Doe Je Zo

Woning goed isoleren

Door het goed isoleren van een woning bespaar je enorm veel op energiekosten. Ook in de zomers blijft het daardoor lekker koel in huis. Een airco is overbodig. Een oud huis opnieuw isoleren is een kostbare gelegenheid en vaak is het onmogelijk om dit tot in perfectie uit te voeren. Laat je een nieuwe woning bouwen, dan zijn deze standaard goed geïsoleerd en volgens de  EU-normen. Woon je in een oude woning, dan is het isoleren van de vloer (in de kruipruimte) een must. Ook zou je enkelglas kunnen vervangen voor dubbelglas en het dak van binnenuit kunnen isoleren met folie. Een dubbelsteens muur kun je, indien er ruimte tussen zit, vol laten spuiten met schuim. De muur moet dan wel goed te ventileren zijn, anders is er kans op schimmel en vochtvorming. Daarnaast kun je overwegen om luiken voor de raampartijen te plaatsen.

Zelf je energie opwekken

Wie in een duurzame woning wil wonen, moet eigenlijk ook zelfvoorzienend zijn met energie. Plaats zonnepanelen of zonnecollectoren op het dak van je woning of schaf een kleine windmolen aan. Deze zijn tegenwoordig klein maar uitermate rendabel. Heb je geld over en wil je je woning verwarmen zonder gas maar met aardwarmte, dan is een warmtepompinstallatie een mogelijkheid. Deze zijn wel duur in aanschaf en onze ervaring is dat de huidige installaties nog best vaak kuren hebben. Toch is het een interessante mogelijkheid om in elk geval niet meer afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. Combineer je dit met bijvoorbeeld zonnepanelen, dan ben je geheel energie onafhankelijk.

Laat je adviseren

Wil je zo duurzaam mogelijk wonen en zelf je energie opwekken? Je kunt je ook laten informeren door een adviseur die voldoende expertise heeft op dat gebied. Vergeet ook nooit je belastingadviseur te vragen naar mogelijke fiscale voordelen en vraag voor groene energie initiatieven zo mogelijk subsidies aan. Een goed advies zal je op de langere termijn veel meer opbrengen.

bol woonartikelen banner