Duurzaam wonen steeds belangrijker

Steeds meer woningeigenaren zijn op een duurzame manier bezig met hun woning. Bij het verbouwen van hun woning wordt er tegenwoordig niet alleen gelet op de verbeteringen met betrekking tot de uitstraling van de woning, duurzame aspecten spelen anno 2013 ook een belangrijke rol. Hierbij kan gedacht worden aan het plaatsen van zonnepanelen of een zonneboiler. Een belangrijke rol die meespeelt is niet enkel de bijdrage aan een beter milieu. Het duurzaam verbouwen van een woning is tegenwoordig erg rendabel, op jaarbasis zijn er honderden euro’s te besparen.

bol alles voor je huis

Duurzame energie als onderdeel van ons huishouden

De besparingen die te behalen zijn met duurzame energie veroorzaken een stijgende vraag naar duurzame woningen. Onder woningzoekenden geeft bijvoorbeeld 78% aan dat zij eerder voor een woning zouden kiezen wanneer deze is voorzien van een zonneboiler. Voor woningeigenaren geldt een soortgelijk verhaal hiervan geeft 40% aan bereid te zijn zonnepanelen te plaatsen. Een groot deel van de woningeigenaren heeft echter niet de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen vanwege het type woning waar ze op dit moment in zitten. Zonnepanelen besparen een gemiddeld huishouden binnen 25 jaar een bedrag van €16.800,- op de energierekening. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om de woning zo duurzaam mogelijk te maken en tegelijkertijd fors te besparen op de jaarlijkse energiekosten. Niet alleen duurzame energie helpt besparen op de energiekosten. Het optimaal isoleren van een woning krijgt hetzelfde voor elkaar. Populaire vormen van isolatie zijn vloerisolatie, spouwmuurisolatie en dakisolatie In de koudere periode van het jaar wordt de warmte binnen de woning langer vastgehouden waardoor er minder stookkosten gemaakt zullen worden. Op jaarbasis scheelt dit ook enkele honderden euro’s. Ook de overheid ziet hier het belang van in. Er wordt naar verluid maar liefst 600 miljoen euro uitgetrokken om nieuwbouw woningen optimaal te isoleren.

Duurzaam van het dak tot aan het interieur

Niet alleen duurzaam verbouwen wordt steeds belangrijker voor de gemiddelde Nederlander, ook wordt de herkomst van het aangeschafte interieur steeds belangrijker. Bij het inrichten van het interieur let ongeveer 25% van de Nederlanders op de herkomst van de producten die zij aanschaffen. Belangrijke punten zijn bijvoorbeeld het materiaal waar de producten van gemaakt zijn. Zij geven de voorkeur aan een product dat duurzaam geproduceerd is en het liefst volledig recyclebaar is. Het lijkt er op dat de gemiddelde Nederlander steeds duurzamer wilt wonen en dit graag ook wilt uitstralen. Onze woning is immers een weerspiegeling van de manier waarop we graag zouden willen leven. In de toekomst zal duurzaam wonen een steeds belangrijker punt gaan worden. Met stijgende energieprijzen, een hoge CO2 uitstoot en schaarser wordende middelen is een positieve houding tegenover duurzaam wonen wellicht de oplossing.

bol woonartikelen banner