Tips bij het aanschaffen van een veranda

Zodra u heeft besloten om een veranda aan te schaffen, begint het plannen. Wat voor soort veranda wil u hebben, welk materiaal, welke kleur, welk formaat en ga zo maar door. In dit blog bespreken wij de handelingen die u moet verrichten voor de aanschaf van een veranda.

bol alles voor je huis

Het formaat

De allerbelangrijkste handeling bij de aanschaf van een veranda, is het bepalen van de maat. Er zijn overkappingen in alle soorten en maten en er is vrijwel altijd ook een overkapping op maat te maken. De overkapping wordt vaak aan de achterzijde van het huis geplaatst, waardoor u afhankelijk bent van de grootte van de tuin. Meet die goed op, of laat dit opmeten door een professional.

Het materiaal

Overkappingen zijn tegenwoordig in diverse materialen te verkrijgen. De meest bekende zijn hout, polycarbonaat, glas en aluminium. Hierin is voornamelijk persoonlijke voorkeur van belang, maar ook moet er gekeken worden naar de houdbaarheid, de garantie en de look die het best bij het huis past. Bij een ouderwetse boerderij staat een rustieke, houten veranda mooier dan een gloednieuwe polycarbonaat veranda.

Ligging

Een veranda wordt, zoals net gezegd, vaak geplaatst aan de achterzijde van het huis. Hierbij is het belangrijk om te letten op de ligging van de tuin. Mocht de tuin in het zuiden liggen, dan heeft u vaak in de middag en avonduren veel zonlicht. Een zonwerende overkapping zal dan handig zijn. Een veranda op het oosten gericht, geeft een heerlijke mogelijkheid om te ontbijten met de ochtendzon. Voor de avonduren zal echter verwarming nodig zijn, om het aangenaam te blijven houden. Een veranda in het westen is geschikt voor de zonaanbidders, aangezien deze, net als een veranda in het zuiden, beschikt over veel zonuren. Een veranda in het noorden levert weinig zonuren op, maar kan perfect gebruikt worden als hobbykamer, aangezien je niet gestoord wordt door lastig zonlicht.

Extra’s

Tegenwoordig is er veel mogelijk met overkappingen. U kunt kiezen voor een vast dak, maar ook voor een schuifbaar dak. Dit kan middels overschuivende glas, of polycarbonaat platen. Hiermee kunt u ideaal genieten van het zonlicht, zonder dat deze wordt tegengehouden door het glas. Ook kunt u een overkapping laten bouwen inclusief verwarming of ventilatie. Zo kunt u optimaal genieten van uw overkapping, in zowel de winter als de zomer.

bol woonartikelen banner