Een woning verhuren die al bijvoorbeeld een lange tijd te koop staat mag Nederland, maar dan zijn er ontelbare regels waaraan vooral de verhuurder van de woning zich aan moet gaan houden. De woning verhuren voor een tijdelijke periode mag, maar dan moet er wel eerst een vergunning aangevraagd worden bij de lokale gemeente waar de woning gevestigd is. Dit is de eerste regel die geldt bij het verhuren van de woning deze regel is terug te vinden in de leegstandwet. De vergunning die wordt afgegeven door de gemeente is tot maximaal 2 jaar, dit is afhankelijk per gemeente. De overheid wil dat het voor huiseigenaren eenvoudiger word om de te koop staande woning tijdelijk te verhuren. Dit willen ze doen omdat de huizenmarkt op dit moment slecht is en veel mensen met een te koop staande woning blijven zitten.
Een andere reden is dat er ook veel vraag is naar tijdelijke woonruimtes. Een ander belangrijke speler bij het tijdelijke verhuur van de woning is de bank of een andere hypotheekverstrekker waar de hypotheek bij loopt. De hypotheekverstrekker kan extra voorwaarden stellen wanneer het de woning voor verhuur in aanmerking komt. De hypotheekverstrekker kan bijvoorbeeld stellen dat de hypotheek met de ontvangen huurprijs verder wordt afgelost.
Regels en bescherming woning verhuren
Wanneer een te koop staande woning aangeboden word voor verhuur dan gelden de huurbeschermingsregels volgens de leegstandswet niet. De huurder heeft op dat moment geen bescherming bij beëindiging van de huurovereenkomst. Wel heeft de huurder het recht om minimaal zes maanden in de woning te verblijven en geldt er een opzeg termijn van één maand en voor de verhuurder geldt een opzegtermijn van minimaal drie maanden. De verhuurder heeft wel het voordeel dat wanneer de vergunning afloopt de huurovereenkomst ook per direct stopt. Voor de verhuurder en de huurder is het van belang een goed tijdelijk huurcontract op te stellen. In het contract moet sowieso naar voren komen:
- dat het gaat om tijdelijke verhuur van de woning volgens de Leegstandwet
- dat er een vergunning is verleend door de gemeente
- voor welke periode de vergunning is verleend door de gemeente
- de maximale huurprijs die in de vergunning staat vermeld
Staan deze regels niet in een tijdelijke huurcontract dan kan de woning verhuur gezien worden als normale verhuur en dan gelden er ook de normale regels en dan kan de verhuurder de huurovereenkomst niet beëindigen.
De bepaling van de maximale huurprijs voor de woning die verhuurd gaat worden wordt volgens een punten systeem bepaald. De huurprijs mag nooit hoger zijn dan in de vergunning vermeld staat. Dit geldt niet voor woningen die voldoen aan de gestelde punten, maar deze woningen vallen dan ook in de vrije verhuur sector.